Kran

Uloga kran dizalice u građevinarstvu I drugim poslovima

Šta je kran I zašto je bitan?

Kran dizalica je vrsta dizalice koja se koristi za podizanje veoma teških objekata. To je vrlo svestrani stroj i može se koristiti u različitim poslovima.
Sastoji se od platforme koja je montirana na okviru i upravlja se kontrolerom. Kran se koristi za podizanje objekata koji su preteški da bi se podigli ručno, kao što su građevinski materijali, kontejneri i strojevi.

Kako koristiti kran?

Kran se može koristiti za podizanje objekata različitih težina i veličina, i može se upravljati ručno ili pomoću vitla. Kako bi se koristio kran, prvo, objekt koji se podigne mora biti sigurno pričvršćen za kolica.
Operater krana onda koristi vitlo da polako podigne objekt. Nakon što je objekt podignut na željenu visinu, operator koristi vitlo da ga spusti nazad.
Kada se koristi kran, važno je održavati ravnotežu i izbjegavati trzanje objekta, jer bi to moglo uzrokovati nestabilnost i pad.

Kran kit

Prednosti korištenja krana.

Kranovi se često koriste u konstrukcijskim i proizvodnim postavkama, ali se mogu koristiti i u drugim postavkama, poput skladišta i luka.
Kranovi obično imaju vodoravnu gredu koja se može podizati ili spuštati, kao i vozilo koje se može kretati po gredi. Neki kranovi imaju i drugu gredu koja se može koristiti za pomicanje opterećenja s jedne strane na drugu.
Kranovi se kontroliraju od strane operatera krana, koji koristi kontrolnu ploču za podizanje, spuštanje i pomicanje opterećenja.

Postoji mnogo prednosti korištenja krana. Prvo, kranovi mogu podizati vrlo teške objekte koji bi inače bili teško ili nemoguće premjestiti ručno.
Kranovi se mogu koristiti za premještanje objekata vodoravno i okomito, što omogućuje veću fleksibilnost u kretanju opterećenja.
Kranovi su relativno sigurni za korištenje, pod uvjetom da se operater pridržava propisanih sigurnosnih postupaka.
Kranovi se mogu koristiti u raznim postavkama, što ih čini vrlo korisnim alatom za različite aplikacije.

Kako mogu osigurati da kran radi ispravno?

Kran se treba redovito provjeravati kako bi se osiguralo da radi ispravno. Kran možete provjeriti otvaranjem i zatvaranjem kako biste vidjeli ima li otpora ili se zadržava.
Ako kran radi neometano, onda je vjerojatno u dobrom stanju. Ako primijetite bilo kakve probleme, najbolje je kontaktirati kvalificiranog tehničara krana kako bi obavio kompletnu inspekciju i popravak.
Mnogo je jednostavnije pozvati stručnjaka nego pokušati da sami popravimo kran jer možemo napraviti više štete nego koristi.

Opasnosti prilikom korištenja krana?

Uvijek postoji potencijalna opasnost od ozljede pri korištenju bilo kakve vrste stroja, a kran nije iznimka. Neki savjeti kako biste bili sigurni pri korištenju krana uključuju:
-Pažljivo pročitajte upute za uporabu prije korištenja krana i slijedite sve sigurnosne smjernice i upute.
-Ispitajte kran i njegove komponente prije svakog korištenja i potražite bilo kakvo oštećenje ili habanje koje bi moglo uzrokovati nesreću.
-Nosite odgovarajuću sigurnosnu opremu pri korištenju krana, uključujući rukavice, sigurnosne naočale i zaštitu sluha ako je potrebno.
-Održavajte područje oko krana očišćenim od otpada i drugih opasnosti koje bi moglo uzrokovati nesreću.
-Nikad nemojte pokušati upravljati kranom ako ste koristili droge ili alkohol.

Što trebam učiniti ako imam problema s kranom?

Ako vaš kran ne radi dobro, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pokušali riješiti problem. Prvo provjerite priručnik za kran da biste vidjeli postoje li posebne upute za rješavanje problema.
Ako ne, možete isprobati nekoliko osnovnih koraka kako biste vidjeli možete li ponovno pokrenuti kran. Provjerite sve spojeve kako biste bili sigurni da su nepropusni i sigurni.
Osim toga, provjerite razinu ulja i po potrebi dodajte još. Ako se problem nastavi, možda ćete trebati nazvati tehničara da dođe i pregleda slavinu.

Koje su različite vrste kontrola dizalica?

kran dizalica

Postoje tri glavne vrste upravljanja dizalicama koje se obično koriste u građevinarstvu i teškoj industriji:
Ovješene kontrole su najčešća vrsta kontrola dizalica koje se obično postavljaju na nadzemne dizalice. Sastoje se od upravljačke ploče ovješene s mosta dizalice, koju operater koristi za kontrolu kretanja dizalice.

Radio kontrole – koriste se i na mostovima i na pokretnim dizalicama i omogućuju operateru da kontrolira kretanje dizalice iz daljine pomoću radio odašiljača.

Upravljanje upravljačkom palicom-obično se koriste na pokretnim dizalicama i omogućuju rukovatelju da upravlja pokretima dizalice pomoću džojstika.

Postoje li Nedostaci korištenja dizalice?

Postoji nekoliko nedostataka korištenja dizalice. Prvo, iznajmljivanje ili kupnja mogu biti skupi. Za njihovo pravilno postavljanje i upotrebu potrebni su obučeni operateri, a ponekad i certificirani instalater.
Mogu biti opasni ako se zloupotrijebe I Mogu oštetiti imovinu ako se koriste nesmotreno.

Možemo reći da je kran dobra pomoćna mašina koja uveliko olakšava velike građevinske poslove, ali isto tako otežava manje, na Kojima je bolja opcija koristiti neku manju vrstu dizalice koja neće zauzeti previše prostora I neće biti skupa poput velikog krana.